strumica denes logo

„АЈ ДА ВЕ ВИДАМЕ САА СТРУМИЧАНЕ“: ПРАШАЊА НА КОИ СЕКОЈ ПОСТАР СТРУМИЧАНЕЦ ТРЕБА ДА ГО ЗНАЕ ОДГОВОРОТ!

Автор:

Датум:

јуни 18, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

јуни 18, 2018

Категории:

Култура
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

АЈ СТРУМИЧАНЕЕЕЕ!
ДЕК’ С’ Н’ВАГ’T или н’вагаа МЕСТ’ТА??
1)……Трите врби ?
2)…… Германскио гроб ?
3)……Ората копа ?
4)……Б’зо
5)……Желков дол?
6)……Дека имаше најного кузирки?
7)…..Хотел Бристол
8)…..Најстара зграда у Струмица?
9)…..Коо зграда г’ викаме куулта?
10)…Дека с’ н’вагеше ч’др’что?
11)..Слаткарниците снежана и Билјана.
13)..Дек ‘ с’ н’вагаше н’ урдино кфаанта
12)…Дек’ с’ н’вагаше чјџилниц’та МЛАДИНА.
13) ..Дек беше музичкуто?
14)..Дека имаше најного црнички?
15)…Дека с’ н’ваг’т лузиинта?
16)…Кој баир гу викаа паметнико?
17) .Дека биле грчките гробишти?
!8)…Декаа баиро Кукла?
19)…Дек с нвагаше бункеро?
20)..Дека живееше Манчо збулекаро?
21)…Кој занаат гу имаше Ило Б’циита?
22)..Дека беше налн корзо?
23)..У коо зграда беше кумитето?
24)..Дека с’ сопкааме најного н’ корзуто?
25)..Кој беше Рамиз Тефиков?
26)..У коо зграда живееше Антон Панов?
27)..Шо прудаваше Плави Панде?
28).Дека работеше Ило Зајако?
29).Н’ коо река с’ навагаа –Абрашевата и Тимувата воденица?
30)..Дека сее н’вагала тупуска чешмата?