strumica denes logo

Следен неработен ден се паѓа во четврток – а еве ја целата листа на неработни денови во 2019 година

Автор:

Датум:

октомври 30, 2018

Категории:

Култура

Автор:

Датум:

октомври 30, 2018

Категории:

Култура

Според Законот за празниците на РМ следниот неработен ден е четврток 1-ви ноември 2018 година во чест на Празникот на сите светци и важи само за граѓаните од католичка вероисповед.

Ова се сите неработните денови во 2019 година:

За сите граѓани на РМ:

1 Јануари (вторник), Нова Година

7 јануари (понеделник), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар

29 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар

1 Мај (среда), Ден на Трудот

23 мај (четврток), првиот ден на Рамазан Бајрам

24 Мај (петок), „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители

2 Август (петок), Ден на Републиката

8 Септември (понеделник), Ден на независноста

11 Октомври (петок), Ден на народното востание

23 Октомври (среда), Ден на Македонската револуционерна борба

8 Декември (недела), „Св. Климент Охридски”, односно 9 декември (понеделник)

***Доколку државните празници и празниците на РМ паѓаат во недела, наредниот ден се смета за неработен.

За граѓаните од православна вероисповед:

6 јануари (недела), Бадник, ден пред Божик

19 Јануари (сабота), Богојавление (Водици)

26 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден

14 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден

28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед:

21 април (недела), Велигден-Католички

1 Ноември (петок), Празникот на сите светци

25 декември (среда), првиот ден на Божик

За граѓаните од муслиманска вероисповед:

11 август (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

22 Ноември (петок), Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ:

27 Јануари (недела), Свети Сава

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ:

8 Април (понеделник), Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ:

23 Мај (четврток), Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ:

9 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ:

28 Септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ:

21 Декември (сабота), Ден на настава на турски јазик