strumica denes logo

ГОЛЕМ УСПЕХ ЗА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА: НАПРАВЕНА ПРВАТА ТРАНСПЛАТАЦИЈА НА СРЦЕ ВО ДРЖАВАТА!

Автор:

Датум:

мај 23, 2020

Категории:

Здравје

Автор:

Датум:

мај 23, 2020

Категории:

Здравје

Доцна во ноќта додека Македонија спиеше, во 02:43 часот зачука срце. Во Република Македонија, на Универзитетската Клиника за Државна Кардиохирургија се направи ПРВА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА на СРЦЕ! Вредните раце и паметните глави на нашите врвни стручњаци на чело со Проф. Др. Сашко Јовев, во оваа вонредна состојба направија чудо, испишаа историј. Во услови на пандемија, во услови на страв, во услови на безнадежност, победи хуманоста и љубовта. Победи цената за сите оние непреспиени ноќи над книга, победи секоја солза и тага за загубен живот, победи вистинска посветеност, да се биде! Хируршкиот тим со извонредна професионалност, прецизност и внимание го изведе ова ремек дело, a кога би ги претвориле сите оние милиметарски потези во ноти, во операционата сала број 2, оваа ноќ свиреше симфонијата „Живот”.

Честитки Господа!