Корчо Војвода Струмички јунак

март 7, 2018

Во почетокот на 18 век Видинскиот Паша Пазваноглу се одметнал од Истамбул и се борел против Султанот. Во тоа време во село Сарај близу Струмица Корчо бил овчар. Неговото семејство било угнетувано, но имал добро потекло, неговиот татко бил затворен. Корчо решил да стане ајдут. Собрал дружина ја нападнал Струмица и го ослободил татко си. Корчо набргу заминал кон војските на Пазваноглу кои подршка добивале дури и од Наполеон.

napoleon_1818323b

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: