strumica denes logo

Се враќаат батериите што корисникот може да ги замени

Автор:

Датум:

јуни 22, 2023

Категории:

Свет

Автор:

Датум:

јуни 22, 2023

Категории:

Свет

Новите регулативи ќе забранат производство на уреди со интегрирани батерии, што ги принуди потрошувачите почесто да ги заменуваат уредите.

Нова регулатива ќе ја зајакне позицијата на потрошувачите откако во Европскиот парламент беше изгласан извештај за батерии и отпадни батерии, кој ќе донесе и нови обврски за производителите.

Имено, според новите правила, тие ќе треба да дизајнираат батерии во уреди за да можат потрошувачите сами да ги заменат. На овој начин конечно се става крај на практиката батериите да бидат вградени во уредот, поради што корисниците беа обврзани да купат нов производ веднаш штом ќе се расипе.

Билјана Борзан, од Комитетот за заштита на потрошувачите на ЕП, вели дека оваа регулатива ќе донесе конкретни придобивки за потрошувачите, а нејзината важност многу брзо ќе се види во пракса.

– Во истражувањето што го спроведовме, 94 проценти од граѓаните веруваат дека треба
лесно да се заменат батериите во уредите, додека 57 проценти од испитаниците забележале дека нивниот век на батеријата се скратил од моментот кога го ажурирале системот. Со овој закон ќе ги принудиме производителите да се откажат од практиката „купи, користи, фрлај“, со поголема издржливост на батеријата и свесност на потрошувачите. Батериите повторно полесно ќе се вадат и заменуваат, а ќе носат и налепници со ознака и QAR код со информации за капацитетот, перформансите, времетраењето… – вели Борзан.

Со воведувањето на дигитален пасош за батерии се комплетира патувањето од производство до рециклирање на батериите, а сите уреди ќе ги имаат сите информации за траењето на батеријата.

– До пасошот за батеријата ќе се пристапува преку QAR кодови и потрошувачите ќе имаат можност сами да проверат каква батерија е вградена во уредот што го користат, како е произведен, кои се опциите за поправка, дали се менува во неговата целина или само поединечни келии… – објаснува Билјана Борзан.

Новите регулативи се исто така од големо значење бидејќи големите компании ќе треба да вршат истражувања за, како што се наведува, да ги решат социјалните и еколошките ризици при купување, преработка и тргување со суровини.

Минимални количества обновен кобалт, олово, литиум и никел ќе треба повторно да се користат во нови батерии. Минималната цел за собирање преносни батерии е 73 отсто до 2030 година, се наведува во извештајот.