strumica denes logo

Еве на што милионерите никогаш не трошат пари

Автор:

Датум:

јули 10, 2023

Категории:

Свет

Автор:

Датум:

јули 10, 2023

Категории:

Свет

„Поминав пет години проучувајќи 233 милионери за да дознаам за нивните навики и начин на размислување“, напиша Том Корли, финансиски експерт во својата статија на Make.it.

Тие беа од различно потекло, имаа различни искуства, но сите имаа годишен бруто приход од најмалку 160.000 долари и нето вредност од 3,2 милиони долари, пишува Данас.

Особено ме интересираше на што ги трошат парите.

Но, речиси сите ми кажаа дека престанале да трошат пари на одредени работи:

Преработена и пакувана храна

Со цел милионерите да им дадат приоритет на своето здравје, тие престанаа да купуваат неквалитетна, преработена храна и наместо тоа се одлучија за органска или висококвалитетна храна која нема конзерванси.

Тие често бараа производи што може да се поврзат со нивната земја на потекло и посетуваа пазари и намирници кои беа познати по висококвалитетното овошје, зеленчук и месо.

Евтино направени производи

Одбиле да трошат пари на најновите модни трендови или евтин и лошо конструиран мебел. Наместо тоа, многумина претпочитаа да инвестираат во квалитетни и трајни парчиња гардероба и домашен мебел.

Честопати цената беше два до три пати повисока од цената на евтината облека и мебелот со слаб квалитет. Но, тие беа спремни да направат поголеми набавки, бидејќи сепак беше поевтино отколку постојано да се заменуваат евтини конструкции.

Големи поправки на дом или автомобил

На истиот начин, многу милионери ми рекоа дека, ако можат, повеќе би сакале да потрошат пари за целосно замена на стари покриви, машини за перење, машини за миење садови, фрижидери, шпорети, па дури и возила, наместо да ги насочуваат своите тешко заработени пари за скапи поправки.

Иако често е поскапо, тие го оправдаа со тоа дека нешто ново ќе трае многу подолго од нешто што било поправено, што им давало мир на милионерите.

Алатки и опрема за работа на отворено

Иако некои уживаа во работата на отворено, како што се косење трева, плевење, уредување и кастрење, огромното мнозинство – кога станаа богати – најмија пејзажен архитект да се грижи за целата работа на отворено.

Тоа значеше дека тие повеќе не трошат пари за поправка или замена на стара опрема. Многумина ги дадоа своите алатки на семејството и пријателите.

Она што го купуваа беше време. Бидејќи повеќе не мораа да одвојуваат час или два секоја недела или месец за да го одржуваат својот имот, тоа им даваше повеќе време за одмор, релаксација или уживање во рекреативни активности.

Игри со лотарија

Многу милионери избегнуваа коцкање додека го градеа своето богатство, а тој здрав разум се пренесе и во нивниот нов финансиски живот.

Откако станале богати, одбиле да трошат пари на лотарија и ги охрабриле своите вработени, семејството и пријателите да го сторат истото.

Бидејќи веројатноста за добивка на лотарија е мала, тие го сметаа за губење пари. Наместо тоа, подобро беше тие средства да се инвестираат во незаборавни искуства.