strumica denes logo

Битиќи најави раст до 20 проценти на платите во Македонија во следните месеци

Автор:

Датум:

мај 23, 2023

Автор:

Датум:

мај 23, 2023

Во својата изјава, Фатмир Битиќи изразува увереност во владата и нејзините предвидливи и конзистентни економски политики. Тој вели дека владата ќе продолжи да овозможува константно зголемување на стандардот на своите граѓани. Исто така, се очекува дека платите на граѓаните ќе продолжат да растат во наредните неколку месеци, со очекуван раст од 10-20%.

Според Битиќи, владата креира нови високо платени работни места преку носење на инвеститори кои воведуваат нови технологии и нудат производи и услуги со висока додадена вредност. Овие инвестиции имаат позитивно влијание на продуктивноста на домашната економија и се движат во правец на зголемување на платите.

Како што соопшти ДСЗ просечната плата во Македонија достигна речиси 35.000 денари.