Home

Perdormire
ВМРО-ДПМНЕ

Мицкоски со пакет предлог економски мерки до Владата!

Home

Претседателот на ВМРО ДПМНЕ Христина Мицкоски тврди дека мерките на Владата не се доволни за спречување на ширењето на коронавирусот. Тој на прес конференција побара да се тестираат што е можно повеќе луѓе и додаде така ќе може да се спасат повеќе животи. Мицкоски смета дека владините економски мерки не се доволни и дека сеповеќе декларативни отколку ефективни, како и нефер кон одредени компании. Тојповтори дека пред некој ден сам се понудил да оди во Владата и да ги понуди стручната анализи и предлози на ВМРО-ДПМНЕ.

„Затоа што гледам дека и треба помош на власта, недостигаток на искрена волја и гледам дека тие не ги ни разбираат работите што треба да ги преземат, за да ја спасат економијата. Навистина жалам што никој не најде доволно одговорност кај себе за да ја потисне непотребната политичка ароганција и да сослуша, што ние предлагаме“, изјави Мицкоски.

Тој го повтори ставот на партијата дека компаниите треба да добиваат поддршка до 50 проценти на бруто трошоците по вработен, потоа дека повтори дека требасредствата кои работодавачите ги уплаќаат во вториот пензиски фонд да ги уплаќаат во првиот задолжителен фонд од 1 април и на тој начин да обезбедат ликвидност на првиот задолжителен фонд, а во подобри времиња да ги вратат во вториот пензиски фонд.

Благајничките записи во Народната Банка под итно сите или дел од нив да бидат пренесени и да ги запише во хартии од вредност и со тоа да обезбеди 25 милијарди денари инјекција за македонското стопанство па потоа нека продолжи да бара надвор пари за санирање на штетите од пандемијата, бара Мицкоски. Тој бара и репрогамирање на државните долгови, односно Владата да почне преговори со заемодаватели на државата, за тоа што треба годинава да го вратиме, да се одложи за догодина.