strumica denes logo

Повторно кривична пријава за поранешниот градоначалник на општина Василево

Автор:

Датум:

октомври 16, 2018

Категории:

Хроника, Василево

Автор:

Датум:

октомври 16, 2018

Категории:

Хроника, Василево

СВР Струмица поднесе кривична пријава против В.С.(51) од село Едрениково, општина Василево и Л.Н.(45) од село Василево поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“. Во периодот од 27.02.2014 до октомври 2017 година пријавениот, како градоначалник на Општина Василево, спротивно на Законот за изменување и дополнување на законот за јавните претпријатија, донел пет решенија за именување на второпријавениот за вршител на должноста директор на ЈПКД „Турија“ – Василево, и покрај тоа што не ги исполнувал предвидените квалификации за потребниот степен на образование за наведеното работно место. На 21.11.2016 година второпријавениот, како вршител на должноста директор на ЈПКД „Турија“ – Василево, спротивно на Законот за административните службеници, изготвил и потпишал решение за распоредување на јавен службеник на раководно работно место во наведеното јавно претпријатие, кој исполнувал предвидените квалификации за потребниот степен на образование за наведеното работно место.