strumica denes logo

АМБАСАДОРОТ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЈА ГО ПОСЕТИ ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НА ОПШТИНА ВАСИЛЕВО – СЛАВЕ АНДОНОВ!

Автор:

Датум:

јануари 12, 2023

Автор:

Датум:

јануари 12, 2023

Славе Андонов, градоначалник на општина Василево:

🇲🇰🇹🇷 Амбасадорот на Република Турција, Хасан Мехмет Секизќок, денес ја посети општина Василево.

На средбата се разговараше за повеќе важни теми и области, низ кои континуирано се продлабочува соработката на општина Василево со градови од Турција.

Посебен акцент на средбата беше ставен на економската соработка, која се потврдува и со сериозната заинтересираност на турски компаниии за инвестиции во индустриската зона во нашата општина.

Информиравме за отвореноста на локалната самоуправа и поддршката која ја овозможува општината во рамките на својата надлежност и за развој на други бизнис идеи кои ќе придонесат за економско јакнење на општина Василево.

По претставувањето на спецификите, особеностите, можностите и капацитетеите со кои располага општина Василево, како и отворено изразената воља за пријателство од наша страна, разговорот се водеше околу можностите за заедничка соработка во повеќе области и реализација на конкретни активности од кои бенефит би имале двете страни.

На средбата, разговаравме и за историската поврзаност на двете држави.

Се разговараше и за соработката во областа на образованието и културата, а после средбата во кабинетот, со амбасадорот Секизќок, ги посетивме населените места Градашорци,Василево,Добрашинци,Нова Маала,Чанаклија,Пиперево и Висока Маала.

Со амбасадорот ја посетивме и индустриската зона во Василево.

Продолжуваме да работиме, Општина Василево да биде меѓународно препознаена и афирмирана.

Отвараме нови перспективи за општина Василево.