strumica denes logo

ЗМИИТЕ ДА НЕ СЕ УБИВААТ, ТИЕ СЕ ДЕЛ ОД ПРИРОДАТА: Совети од ЦУК што да се прави ако граѓаните наидат или бидат каснати од змија!

Автор:

Датум:

јуни 13, 2024

Автор:

Датум:

јуни 13, 2024

Looks similar to Stout Sand Snake, Spectacled Cobra and Indian Rat Snake. Usually found in forests, rock piles and heavy bushes. Its total length is 1060mm. It chiefly feeds on rats, lizards, mice and small rodents. Lays up to 6 eggs and is oviparous. It is a very strong and fast snake, thus extremely difficult to catch. It avoids human contact but when threatened erects its hood like a cobra and strikes back ferociously. If roughly handled, it becomes uncontrollably violent., Image: 972660, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Центарот за управување со кризи (ЦУК) превентивно потсетува дека при прошетки во природа граѓаните може да се сретнат со змии кои, како што наведуваат, најчесто бегаат од луѓето. Ако змиите бидат вознемирувани намерно или ако случајно бидат нагазени или наседнати, иако во ретки случаи, граѓаните можат да бидат гризнати од влекачите.

-Во таков случај и по прва самопомош е корисно да се јават на 112 во ЦУК, при што ќе бидат поврзани со Итната медицинска помош. Важно е да се потсети дека ако змијата е отровна, покрај правилната прва самопомош е многу важно и за што пократко време да се добие и медицински третман, соопшти ЦУК.

На единствениот повикувачки број за итни случаи 112 имало повици за многу различни итни случаи, меѓу кои и за опасност од присуство на змии во објекти во населени места.

Од ЦУК посочуваат дека понекогаш во одредени ретки случаи пожарникарите помагаат змиите да се отстранат од објекти и површини во населени места, како при симнување мачки од дрвја или повисоки места, но, нагласуваат, тоа не може да се оствари секогаш, особено во период на сезона на пожари.

-За вакви специфични случаи на појава на змии во објекти во населени места не постојат специјализирани институции за нивно отстранување, туку има физички лица, а и граѓански асоцијации за заштита на животните, кои можат да им помогнат на граѓаните за безбедно отстранување на змии, други влекачи од објекти и површини. Таквиот ангажман и слично, се остварува секако по непосреден контакт и договор со нив, во рамки на заеднички, а и законски можности, се вели во соопштението.

ЦУК потсетува дека змиите се дел од природата и не е препорачливо да се убиваат.