ЖЕНИТЕ СКЕНИРААТ ФИСКАЛНИ ПОВЕЌЕ ОД МАЖИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА – КОЛКУ ГРАЃАНИТЕ НАВИСТИНА ИМААТ ПРИДОБИВКИ ОД МОЈ ДДВ?

јануари 31, 2024

Лани, на одбележувањето на четиригодишнината од стартот на проектот, директорката на УЈП кажа дека за тој временски период преку мерката кон граѓаните се вратени 6,6 милијарди денари или 107,5 милиони евра.

Дополнително, третсиот квартал од 2023 година се исплатени 690 милиони денари или 11,2 милиони евра, а ако се претпостави дека во тој ранг би била исплатата (која треба да започна деновиве) за последните три месеци од 2023 година, тога лесно се стинува до податокот дека за четири и пол години државата преку оваа мерка на граѓаните им вратила над 130 милиони евра, што значи дека само за исплата на овој проект, годишно од Буџетот се одвојуваат над 28 милиони евра.

Оваа мерка е уникатна не само затоа што е целосно дигитализирана и лесна за употреба за крајните корисници, туку и поради фактот што Македонија е единствена земја од регионот на на ваков начин врши поврат на ДДВ кон физички лица.

ЖЕНИТЕ СКЕНИРААТ ПОВЕЌЕ ОД МАЖИТЕ
Според последните информации, апликацијата Мој ДДВ ја користат преку 540.000 граѓани или над една четвртина од вкупното население во држвата.

Од оние што скенираат побројни се жените, по градови најмногу се скенирало во Штип, Валандово, Кичево, Битола, Велес, Скопје, Прилеп, Кочани, Неготино и Гевгелија, а нејчести скенирани фискални сметки се оние од ланци на маркети и од бензински пумпи.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: