strumica denes logo

Желките носат знаци на нуклеарната историја на човештвото во нивните оклопи

Автор:

Датум:

септември 5, 2023

Категории:

Наука, Свет, Струмица

Автор:

Датум:

септември 5, 2023

Категории:

Наука, Свет, Струмица

Еден пролетен ден во 1978 година, еден рибар уловил ајкула во лагуната околу атолот Еневетак, дел од Маршалските Острови во северниот дел на Пацификот.

Таа ајкула, заедно со остатоците од зелената морска желка што ја проголтала, завршила во природнонаучен музеј.
Денес, научниците открија дека желката има индиции за нуклеарното минато на лагуната и може да ни помогне да разбереме како нуклеарното истражување, производството на енергија и војните ќе влијаат врз животната средина во иднина.

Во 1952 година првиот тест на хидрогенска бомба во светот го уништил соседниот остров – една од 43. нуклеарни бомби детонирани во Еневетак во раните години на Студената војна.

Неодамна, Сајлер Конрад, археолог во Пацифичката северозападна национална лабораторија, почнал да истражува дали радиоактивните потписи на тие експлозии биле архивирани од добрите историчари на животната средина – желките.

– Секаде каде што се случиле нуклеарни настани во светот има желки. Едноставно ги има насекаде. Нашата човечка приказна на планетата е навистина тесно поврзана со желките – вели Конрад и додава дека тие се уникатно опремени да ја документираат човечката приказна во нивните тешки оклопи.

Соработувајќи со истражувачите од Националната лабораторија во Лос Аламос, Конрад можел да користи некои од најнапредните алатки во светот за откривање радиоактивни елементи.

Минатата недела неговиот тим објавил дека желките што живееле во близина на локациите за нуклеарен развој носеле високо збогатен ураниум во нивните оклопи – показател за тестирање на нуклеарно оружје.

Оклопите на желките се покриени со плочи направени од кератин, истиот материјал што го има во ноктите. Тие растат во слоеви како прстените на дрвјата и зачувуваат хемиски запис за околината. Ако некое животно внесе повеќе хемикалии отколку што може да излачи, без разлика дали ја јаде, вдишува или допира, тие хемикалии остануваат во неговото тело.Кога хемиските загадувачи ќе се пробијат во овие плочи, тие заглавуваат таму.

Бидејќи се толку чувствителни на промените во животната средина, желките долго време се сметаат за чувари на здравјето на екосистемот.

– Тие можат да ни покажат итни проблеми – вели Валас Џ. Николс, морски биолог кој не бил вклучен во истражувањето. Но, новите истражувања на Конрад откриваат дека желките покажуваат и различни проблеми од минатото.

Тимот на Конрад во Лос Аламос избрал пет желки од музејските архиви, при што секоја претставувала различен нуклеарен настан во историјата. Анализирајќи ја секоја желка, тимот заклучил дека сите четири, кои дошле од историски локации за нуклеарни тестирања, носат траги од високо збогатен ураниум. Единствено пустинската желка, која никогаш не била изложена на нуклеарна активност, немала ураниум.

Бидејќи желките се речиси сеприсутни, следењето на нуклеарната контаминација во нивните оклопи може да ни помогне да ги разбереме долгорочните еколошки ефекти од тестирањето на нуклеарно оружје и производството на енергија.

Конрад моментално анализира примероци од пустинска желка од Југозападна Јута за подобро да ја поврзе изложеноста на радионуклиди (како ураниум) во нивната исхрана во текот на нивниот живот. Тој, исто така, се надева дека овие наоди ќе ги инспирираат другите да ги проучуваат растенијата и животните со ткива кои растат последователно – како мекотелите, кои исто така се наоѓаат во речиси сите водни средини.

Неверојатните миграциски обрасци на морските желки, кои понекогаш го опфаќаат целиот океан, отвораат дополнителни можности. На пример, морските желки бараат храна во близина на јапонскиот брег, каде што во 2011 година најмоќниот земјотрес во историјата на Јапонија предизвика цунами што доведе до верижна реакција на дефекти во нуклеарната централа Фукушима. Со животен век до 100 години, многу од тие желки веројатно се живи и денес, носејќи траги од катастрофата на својот грб.

Неодамна, јапонската влада почна полека да испушта прочистена радиоактивна вода од централата Фукушима во Тихиот Океан. Се чини дека научниците и креаторите на политиките колебливо се согласуваат дека ова е најмалку лошата опција за отстранување на отпадот, но некои се позагрижени. Преку лушпите од желките можеби подобро ќе разбереме како неуспехот на фабриката и следните напори за чистење ќе влијаат врз океанот.