strumica denes logo

Зеленски: ОН не се способни да ги извршуваат функциите за кои се создадени!

Автор:

Датум:

април 6, 2022

Категории:

Струмица

Автор:

Датум:

април 6, 2022

Категории:

Струмица

Украинскиот претседател Володимир Зеленски го одржа своето веќе традиционално ноќно обраќање до нацијата. Тој рече дека Обединетите нации „во моментов не се во можност да ги извршуваат функциите за кои се создадени“.

– Советот за безбедност на ОН постои, а безбедност во светот не постои. За никој. Ова дефинитивно значи дека Обединетите нации во моментов не се во можност да ги извршуваат функциите за кои се создадени. А за тоа е виновна само една држава – Русија која ги дискредитира ОН и сите други меѓународни институции во кои се уште учествува – рече Зеленски.

Зеленски додаде дека со францускиот претседател Емануел Макрон разговарал за хуманитарната ситуација во привремено окупираните региони на Украина.

– Подготвуваме нов пакет силни санкции против Русија за се што таа му направи на нашиот народ – додаде тој.