За да купите добра ракија ви се потребни здрави врски – на пазарот се нудат лажни пијалаци!

февруари 7, 2024

„Продавам квалитетна домашна жолта ракија со одличен вкус, многу слична со оригиналната жолта лозова ракија“.

Еден средовечен скопјанец деновиве објави ваков оглас на социјалните мрежи преку кој тврди дека неговата ракија е направена од специјално одбрано грозје, ферментирано и дестилирано по традиционална тенологија, а потоа готовиот производ созревал во дрвени буриња.

„Ракијата е 100% чиста, да не се секирате. Нема никакви додатоци или конзерванси. Само природни состојки и многу љубов”, вели продавачот.

Тој додава дека ракијата е погодна за секоја намена: свадби, крштевки, родендени, слави, домашни запивки, излети и други пригоди.

„Ракијата е добра за здравјето, за расположението и за дружењето. Со неа се веселиме, се тешиме и се зближуваме”, коментира скопјанецот.

Продавачот нуди достава низ цела Македонија, а за нарачки над 10 литри може и до дома да ја достави нарачката.

„Цената е прифатлива и зависи од количината, едно литро чини 220 денари. Но, никогаш нема да останете без ракија, во секое време може да ме побарате. Јас сум секогаш подготвен да ви ја испорачам најдобрата ракија во земјава”, ветува тој.

Еден друг скопјанец, Благоја Ристовски, пак, потврдува дека во денешно време е многу тешко да се најде добра домашна ракија од која не боли главата.

Тој вели дека продавачите најчесто ја мешаат ракијата со хемија, па затоа тој секогаш купува само по препорака.

„Има многу лажни ракии на пазарот, кои се прават од индустриски алкохол и ароми. Тие ракии не само што не се вкусни, туку и опасни за здравјето. Јас секогаш барам домашна ракија од познати производители, кои ја прават по традиционален начин”, вели нашиот соговорник.

Жолтата ракија е најпопуларната ракија во Македонија, а има и меѓународно признание.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: