strumica denes logo

Вработени во УЈП на предупредувачки протест

Автор:

Датум:

јуни 13, 2023

Автор:

Датум:

јуни 13, 2023

Вработени во УЈП излегоа на предупредувачки протест пред Министерството за финансии со барање за повисоки плати. Од синдикалната организација бараат средба со министерот Фатмир Бесими. Иако пред неколку дена била постигната согласност за колективниот договор со ресорното министерство, истиот според нив од неразјаснети причини се уште не е потпишан.

„Министерството за финансии имаше забелешки на договорот за наводни финансиски импликации по буџетот на Македонија по што се изготви содржина на колективниот договор прифатлива за сите. Но до ден денеска, од неразбирливи причини согласноста за потпишување на договорот не е добиена, а вработените во управата не можат да го остварат своето право на повисоки плати. Затоа решивме да го одржиме денешниот протест. За 14 години платите на вработените во УЈП се корегирани само за 5%, а во последните 4 години ниту еден денар. Ја искажуваме нашата загриженост поради можноста да настанат непосакувани состојби, условени од неисполнување на работните задачи и обврски на вработените при евентуално одржување на генерален штрајк на што се инсистира од страна на вработените“, соопшти синдикална организација Солидарност во УЈП.