strumica denes logo

ЦЕЛА ГОДИНА ПРОДОЛЖЕНИ ВИКЕНДИ: Следува уште еден во мај и неколку во јуни

Автор:

Датум:

мај 15, 2024

Автор:

Датум:

мај 15, 2024

Следниот неработен ден 24 мај (петок) Денот на Свети Кирил и Методиј.

Потоа како неработен ден е празникот Св. Илинден кој се празнува на 2 август (петок), Ден на Републиката, 8 септември (недела), Ден на независноста, односно 9 септември (понеделник) е неработен ден, 11 октомври (петок), Ден на народното востание, 23 октомври (среда), Ден на македонската револуционерна борба; 8 декември (недела), “Св. Климент Охридски”, односно 09 декември (понеделник) е неработен ден.

За граѓаните од православна вероисповед: 21 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден; 28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед 01 ноември (петок), Празникот на сите светци; 25 декември (среда), првиот ден на Божик.

За граѓаните од муслиманска вероисповед: 16 јуни (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ: 22 ноември (петок), Ден на албанската азбука

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ: • 23 мај (четврток), Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ: 12 октомври (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ: 28 септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ:21 декември (сабота), Ден на настава на турски јазик