Струмички лекар дел од оперативниот тим на првата операција на ретка болест во Македонија!

август 16, 2021

Струмичкиот лекар Петар Марков беше дел од оперативниот тим на првата операција направена во Република Македонија за третман на ретка болест, Mayer – Rokitansky – Kuster – Hauser-ов синдром.

Операцијата беше извршена лапароскопски во приватната болница РеМедика во Скопје од меѓународно составен тим на хирурзи од Србија и Македонија. Проф. д-р Владимир Којовиќ и д-р Марко Марјановиќ беа хирурзите од Србија чиј фокус во работата е реконструктивната урологија, додека од Република Македонија хируршкиот тим го сочинуваа доц. д-р Александар Митевски, д-р Александар Мицковски и д-р Петар Марков.

Ова ни претставува уште еден доказ дека струмичкиот регион отсекогаш бил расадник на успешни професионалци и ваквите позитивни примери се оние кои треба да бидат наша идентификација.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: