strumica denes logo

ШТО Е ПРИЧИНАТА? Сѐ повеќе затворени кафани, сѐ помалку задоволни угостители!

Автор:

Датум:

мај 24, 2024

Автор:

Датум:

мај 24, 2024

Во последните месеци, Македонија сведочи на забележително намалување на бројот на угостителски објекти во главниот град, но и на периферијата.

Стопанствениците се соочуваат со тешки одлуки и многумина од нив се принудени да ги затворат своите врати засекогаш.

Оваа трендовска промена во угостителската индустрија е резултат на повеќе фактори кои се испреплетуваат и создаваат комплексна слика на предизвиците со кои се соочуваат угостителите.

Пандемијата на ковид-19 значително го наруши работењето на угостителските објекти.

Мерките за затворање и ограничувањата на работното време предизвикаа значителни финансиски загуби. Угостителите бараат дополнителни мерки од владата за да можат да ги надминат штетите.

Исто така, секторот за угостителство се соочува со сериозен недостиг на работници.

Многу вработени, одбивајќи да седат без плата за време на пандемијата, мигрирале во странство. Сопствениците на угостителски објекти се обидуваат да ги задржат вработените со покачување на платите и скратување на работното време, но овие мерки се покажуваат како неефикасни.

Стопанската комора на северозападна Македонија предлага државата да ги стимулира угостителските компании, особено во областа на даноците.

Предлозите вклучуваат субвенционирање на придонесите за плати, намалување на ДДВ, и елиминирање на данокот на доход за одреден период.

„Состојбата во која се наоѓа угостителството во Македонија бара итни мерки и поддршка од државата. Без оваа поддршка, угостителската индустрија може да продолжи да се соочува со сериозни предизвици кои ќе имаат долгорочни последици за економијата на земјата. Стопанствениците и работниците во оваа индустрија се надеваат на позитивен одговор од новата влада и на создавање услови кои ќе им овозможат да продолжат со својата дејност и да придонесат кон општественото и економското благосостојба на Македонија“, коментираат познавачите.