Home

Perdormire
Струмица

ПРЕКРАСНАТА ЕМБЛА ПРОДОЛЖИ СО РЕДОВНА НАСТАВА!

Home

Инклузијата во образованието е клучна за децата со попреченост и токму на тој начин се придонесува за нивно полесно прифаќање од средината, порача министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска која заедно министерот за образование и наука, Јетон Шаќири, денеска се сретнаа со родителите на Ембла А. од Гостивар, случајот кој во јавноста побуди голем интерес и реакции.

На средбата присуствуваа и директорите на Центарот за социјална работа, Гостивар и на училиштето кадешто Ембла посетува настава.

Единаесетгодишната Ембла, девојче со Даунов синдром, вчера, со еден ден задоцнување тргна на училиште, но сама, затоа што родителите на другите ученици од ОУ „Башкими“ во Гостивар ја бојкотирале наставата. Тие во петиција напишале дека одлуката да не ги пуштаат своите деца на настава ја донеле „поради попречување на наставата од страна на ученичката Ембла Адеми и поради агресивност“.

Како што објавија медиумите вчера, директорот на ОУ „Башкими“ Зијадин Нуредини изјавил дека се договориле со родителите на Ембла, таа „да циркулира и да ротира во три паралелки“ за да не остане само во една училница. Девојчето го посетиле и претставници на Центарот за деца со посебни потреби „Хандимак“ од каде што изјавиле дека таа никогаш не била агресивна.