strumica denes logo

Полесно до работа во Германија: Од 1 јуни двојно повеќе годишни работни визи за Западен Балкан!

Автор:

Датум:

мај 12, 2024

Автор:

Датум:

мај 12, 2024

Од следниот месец, 50.000 работници од Македонија, Албанја, Косово, Србија, БиХ и Црна Гора ќе можат да добијат визи за работа во Германија, пренесува Шенген виза инфо.

Регистрацијата за термин за работна виза за Германија почна од вчера и ќе трае до 14 мај.

Со новиот закон, Германија одлучи да ги промени правилата за земјите од Западен Балкан, со што ќе се зголеми увозот на работна сила, со оглед дека досегашната бројка на работни визи од Германија за регионот беше двојно помалку.

Според познавачите на состојбите, ваквиот потег на Германија не треба да не изненадува, бидејќи и оваа земја се соочува со недостаток на работна сила. Па така, и Македонија ќе мора да се прилагоди на тој тренд и да ангажира работници од странство.

Во однос на Отворен Балкан, пак, Интересот за размена на работна сила помеѓу Македонија, Албанија и Србија во рамките на оваа иницијатива не е голем, смета Димитров. Причина за тоа, според него, е дека сите три земји се со сличен економски стандард, па многумина ако одлучат, ги одбираат западноевропските земји.

Инаку, во периодот на регистрацијата за германска виза, нема потреба од регистрација преку посредници или други агенции за работа.

Како што стои во анализата на Шенген виза инфо, на апликантите им е дозволено да се регистрираат само еднаш. Покрај тоа, тие не можат да направат последователни промени на податоците, а исто така не смеат да го префрлат својот термин на друго лице.

Врз основа на Регулативата за Западен Балкан, податоците покажуваат дека околу 76.000 државјани на земјите од Западен Балкан имале дозволи во Германија на крајот на 2023 година.