Овие грешки ги правите секој ден кога го полните мобилниот телефон – Избегнувајте ги и продолжете го траењето на батеријата!

февруари 10, 2024

Мобилните телефони денес имаат краток век на траење, најмногу поради човечка грешка и невнимание.

Ова се најчестите грешки што луѓето ги прават кога ги полнат телефоните:

Го оставате полначот во штекерот

Оставањето на полначот вклучен значи повисоки сметки за електрична енергија и исто така може да биде опасно.

Трансформаторот ослободува топлина, а акумулацијата на топлина може да предизвика пожар или краток спој.

Оставате батеријата целосно да се испразни

Батериите на мобилните телефони се направени од литиум и работат во циклуси на полнење. Ако дозволите бавно да ви се троши батеријата, всушност полека го уништувате вашиот уред.

Исто така, не смеете да го полните телефонот до 100 проценти, ниту да го оставате мобилниот на полнач подолго од тоа.

Полнењето до крај всушност го скратува животниот век на телефонот поради бројот на циклуси на полнење. Дополнително, оставањето на мобилниот на полначот преку ноќ доведува до повисока сметка за струја и прегревање на уредот.

Користење на телефонот додека се полни

Испуштањето на батеријата додека се полни е големо оптоварување на батеријата.

Ако треба да направите нешто на телефонот, извадете го од полначот и кога ќе завршите, вратете го на полначот. Најбезбедно е.

Користите различни полначи

Кога купувате нов мобилен телефон, со него добивате и соодветен полнач. Важно е секогаш да го користите тој полнач, а не други полначи што ви се достапни.

Моќта на полнење е различна за секој полнач и мобилен и важно е секогаш да се полни со соодветна моќност.

Исто така, секогаш е подобро да користите штекер за полнење од другите уреди, како што е лаптопот. Дефинитивно имајте го тоа на ум!

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: