strumica denes logo

Оние жолти мали центи кои ви се моткаат низ паричник можеби вредат многу повеќе: На една вредноста и е 2500 евра – еве ја листата

Автор:

Датум:

мај 18, 2024

Автор:

Датум:

мај 18, 2024

Ретките центи се тема од голем интерес за нумизматичките ентузијасти и љубопитните.

Многу често се случува да претурате по фиоките на старите куќи или дури и старата облека и да наидете на некои ретки монети кои ве тераат да се запрашате која е нивната вистинска вредност.

50 центи

Меѓу најбараните мали деноминации на единствената валута низ Европа секако се монетите од 50 центи, пишува Young Platform.

Нивната вредност варира во зависност од поединечните примероци, кои ги има многу, а најдобро е веднаш да се започне со 50 центи од 2007 година.

Повеќето од монетите од 50 центи во оптек денес датираат од 2002 година. Од друга страна, 50 центи од 2007 година ретко се среќаваат, иако биле ковани 4.994.490.

Причината за оваа тешкотија да се најде монетата и покрај нејзиниот висок тираж сè уште е нејасна, но она што е јасно е секако нејзината вредност: од 2 до 10 евра ако е во брилијантна нециркулирана состојба.

Потоа, тука се 50 центи на Малта, особено оние од 2011, 2012, 2014, 2015 и 2021 година. Нивната вредност може да биде поголема, како и 50 центи од Монако, кои исто така се сметаат за привлечни од нумизматичарите.

Ватиканските може да одат и до 55 евра, додека оние од Португалија од 2007 година вредат околу 50 евра, пренесува N1.

20 центи

Нивната вредност обично се движи од 3,25 до 55 евра. Од друга страна, неколкуте примероци украдени пред повлекувањето на монетата од 20 центи од 1999 година, издадена во 2002 година, немаат вредност.

10 центи

Меѓу највозбудливите монети се оние од 2008 година од Малта, па дури и оние од 2002 година, чии грешки во производството доведоа до котации од 236 евра до 288 евра.

5 центи

5 центи од 2002 година од Ирска, Португалија, Грција и Шпанија: 1 €

5 центи од Малта од 2008 година со гравирање на храмот Мнајдра: 1 €

5 центи од 2003 година од Сан Марино: 10 евра

5 центи 2002 Ватиканска ковачница: 40 евра

1 цент

Најреткиот 1 цент што постои денес е резултат на грешка: монетата е изгравирана само на задната страна и нема година на ковање. Неговата вредност? Околу 550 евра.

Другите копии, сепак, имаат значително пониски цени. Редок 1 цент од 2004 година од Грција, Луксембург и Холандија вреди 1 евро, додека оној од Сан Марино од 2003 година е околу 10 евра.

Холандската монета од 1999 година вреди околу 1,20 евра, додека малтешката со ликот на храмот Мнајдра е 2 евра. Не треба да ја заборавиме и ретката Моле Антонелиана од 1 цент, на која по грешка е искована ликот на монетата од 2 центи. Нејзината вредност е околу 2.500 евра/3.000 евра.