НА ДЕНЕШЕН ДЕН Е РОДЕН СТРУМИЧАНЕЦОТ КОСТА ПЕЕВ – МАКЕДОНСКИ СЛАВИСТ, МАКЕДОНИСТ И ДИЈАЛЕКТОЛОГ!

јуни 26, 2020

На денешен ден е роден Коста Пеев. Струмичанец кој потекнува од македонско семејство од настраданиот Кукуш во 1913 година. рофесор Коста Пеев е македонски славист, македонист и дијалектолог. Животното дело го посветува на македонскиот јазик и дијалектите во Егејска Македонија. Неодамна својата ризница ја подари на Етнолошкиот институт при ПМФ каде е формирана збирка која го носи неговото име.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: