strumica denes logo

Меки и неодоливи: Рецепт за најубавите кифлички од кои ќе барате уште

Автор:

Датум:

април 8, 2023

Категории:

Струмица, Рецепти

Автор:

Датум:

април 8, 2023

Категории:

Струмица, Рецепти

Предновогодишниот период секогаш ни создава „стрв“ за вкусни, меки и неодоливи кифлички, а ние го пробавме совршениот рецепт.

За деновите кога ќе ви се пријадат меки и топли кифлички, ви нудиме совршен рецепт за кифли од кои нема да може да престанете да јадете.

Ние ги направивме и со сигурност тврдиме дека се едни од најубавите, меки како душа, неодоливо вкусни и одговараат за појадок, мезе и „помини-замини“, а вие пробајте ги па пишете ни.

Потребни состојки:

  • 1kg брашно 
  • 1/2l млеко
  • 2 лажички шеќер 
  • 1 лажица сол 
  • 1 квасец
  • 13 лажици масло за готвење
  • 3 јајца 
  • 2 пакувања маргарин (1 растопен за премачкување, 1 смрзнат за рендање)

Начин на подготовка:

  • Во топло млеко се става квасецот, солта, маслото и 1 лажица брашно. Измешајте добро и оставете 15-тина минути да се поткрене.
  • Во сад со преостанатото брашно истурете ја смесата со млекото и квасецот, измешајте и замесете го тестото. Месете колку што е можно подолго време, тестото треба да биде меко и оставете го тестото околу 30 минути.
  • Од тестото извадете топчиња од 30-35, зависно од посакуваната големина за кифлите.
  • Секое топче се расукува долгнавесто, се премачкува со маргарин, на краевите се прават неколку засеци со нож и се витка.
  • Наредете ги кифлите во плех на хартија за печење, премачкајте ги со жолчка, посипете сусам и одозгора изрендајте го смрзнатиот маргарин.
  • Ставете да се печат на 180°С околу 20 минути, зависно од рерната (надгледувајте ги).