strumica denes logo

Медиумските работници од Југоистокот организирани од СЕММ дебатираа за известувањето во услови на Ковид-19!

Автор:

Датум:

јуни 18, 2021

Категории:

Струмица

Автор:

Датум:

јуни 18, 2021

Категории:

Струмица

Во рамките на проектот ,,Поддршка на слободата на изразување во медиумите во Северна Македонија’’ што го имплементира СЕММ со поддршка на делегацијата на ЕУ во земјава, се одржа онлајн средба со медиумските работници од Југоисточниот плански регион кои дебитираа на тема ,,Mедиумско известување за време на Ковид-19 – искуства на СЕММ’’. На дебатата, меѓу другото, беа презентирани и податоците од анализите на СЕММ во делот на саморегулацијата, а свои искуства околу предизвиците за време на пандемијата пренесоа и новинарите.

Извршната директорка на СЕММ – Марина Тунева подвлече дека нивната анализа покажала дека сензационализмот во информирањето бил регистриран не само во нашето саморегулативно тело, туку и кај другите совети за етика, членки на Алијансата за независни совети за етика во Европа, кои забележале зголемен број претставки за ова нарушување на етичкиот кодекс.

Директорката на СЕММ истакна дека мошне важно е да се внимава и на реакциите на јавноста при објавување на новинарските содржини на социјалните мрежи, а особено на оние кои содржат говор на омраза. Во таа смисла, рече Тунева, улогата на медиумите е особено важна во разобличувањето на говорот на омраза и неговата осуда. Ваквата нејзина констатација дојде откако новинари од овој дел на државата истакнаа дека биле линчувани во коментари при објавување на релевантни информации поткрепени со изјави на официјални институциии за Ковид-19.

,,Коментарите по социјалните мрежи на објавена информација знаат да бидаат недолични и да предизвикат дискриминаторски однос или, пак, да содржат елементи на говор на омраза. Затоа медиумите, меѓу другото, мора да внимаваат на коментарите кои се пишуваат на страните на самите медиуми на социјалните мрежи и да се обидат да ги обезличат за да може јавноста да разбере дека станува збор за говор на омраза, но со факти и аргументи. На тој начин ќе се заштити и новинарот, медиумот за кој работи и ќе укаже на јавноста дека пласираната информација е веродостојна, а некој се обидува да шири говор на омраза врз основа на паушални и непоткрепени констатации“, истакна Тунева.

Новинарите од Југоисточниот плански регион се итнересираа дали во пандемијата со Ковид-19 се зголемиле преставките до Комисијата за жалби во однос на работењето на медиумите. Даниел Димитриески, програмски координатор од СЕММ, подвлече дека бројката постојано расте. Во 2020 тата бројот на претставки бил зголемен за 50 проценти во однос на 2019. Тој тренд продолжува и во првите месеци на 2021.

,,Најголемиот број претставки доаѓаат од граѓани и граѓански организации поврзани со паушално инфомирање за ковид кризата и тоа најмногу за сензационалистички наслови. Лани до Комисијата стасале 140 претставки од кои 109 биле решени, 18 биле неосновани, а 13 се решиле со медијација, односно помирување помеѓу страните. Очекуваме и оваа година голем број на претставки. Досега, во 2021 година, до канцеларијата на СЕММ стасале 93 жалби што е за 30 отсто повеќе од лани, за истиот период“, кажа Димитриески.

Серијалот средби за медиумско известување во услови на Ковид 19 ќе продолжи и во останатите плански региони во земјава.