КАКО ДА ЈА НАМАЛИТЕ ПОТРОШУВАЧКАТА НА СТРУЈА: Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да заштедите!

декември 28, 2023

Плаќањето на сметката за електрична енергија е значаен дел од скоро секој домашен буџет, но експерите укажуваат дека има начини да се намал овој трошок.

Потврда дека ова е „голем залак“ за многу семејства е што начини за намалување на трошоците за струја барале заедно Министерството за рударство и енергетика во соседна србија во соработка со проектот на УСАИД „Подобра енергија“. Еве ги нивните совети за заштеда на енергија и пари.

Избор на Телевизор и компјутер

Кога станува збор за телевизорите, се препорачува ЛЦД наместо плазма екрани поради ефикасност и подолг животен век. Исто така, купувањето на лаптоп наместо класичен компјутер може да ја намали потрошувачката на енергија, бидејќи лаптопот најмногу се напојува од батерија. Важно е да се напомене дека користењето на скрин сејвер не заштедува енергија, па затоа се препорачува да го исклучите мониторот ако компјутерот нема да се користи долго време.

Заштеди во кујната

Можете исто така да ја намалите потрошувачката на електрична енергија во кујната. Се препорачува големината на садот точно да одговара на ринглата или на пламенот на горилникот на гас, за ефикасно да се користи енергијата. Исто така, редовното одмрзнување на фрижидерот може да ја намали потрошувачката на енергија, како и приготвувањето оброци неколку дена за да се намали честотата на користење на шпоретот.

Машина за перење

При користење на машината за перење се препорачува да се вклучува само кога е полна, како и перење алишта на пониски температури. Ова не само што заштедува енергија, туку и го продолжува животниот век на облеката.

Заштеда на осветлување

Едноставен начин за намалување на потрошувачката на енергија е да ги исклучите светлата кога ја напуштате просторијата. Исто така, заменувањето на обичните светилки со неонски светилки може да ја намали потрошувачката за една третина, со подолг век на траење на сијалиците.

Исклучете ги електричните апарати

Кога подолго време излегувате од дома, се препорачува целосно исклучување на телевизорот, компјутерот и другите електрични уреди за да се избегне непотребната потрошувачка на енергија.

Со примена на овие совети, секое домаќинство може да ги намали трошоците за електрична енергија и да придонесе за зачувување на животната средина.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: