Како да изберете огревно дрво? Никогаш не ја правете оваа грешка!

јануари 15, 2024

Греењето на дрва во студените зимски месеци може значително да влијае на буџетот на многу домаќинства. Изборот на вистинското дрво или пелети е клучен за заштеда на пари, а има неколку фактори кои треба да се земат предвид при донесување на вашата одлука.

Квалитетот на дрвото се оценува според јачината, влажноста и количината на кората. За да може дрвото да има висока калориска вредност, што влијае на неговиот квалитет како материјал за греење, содржината на влага не смее да надмине 20 проценти.

Сушењето дрво пет до шест месеци пред грејната сезона придонесува за постигнување оптимална влажност.

Важно е да се напомене дека јачината на дрвото игра клучна улога во ефикасноста на согорувањето. На пример, еден кубен метар бука има 30 проценти поголема калориска вредност од многу четинари. Меките дрва како ела, смрека, бор или чемпрес не се препорачуваат како главно огревно дрво бидејќи содржат висок процент на смола, што резултира со помала калориска вредност.

Исто така, со согорувањето на ова дрво се создава многу чад, кој може да го извалка оџакот. Се препорачува да се користат само за палење.

Најдобрите видови дрва за огревно дрво вклучуваат даб, бука, багрем и габер. Нивната сила обезбедува висока калориска вредност, минимална количина чад и долгорочно задржување на топлината.

Овие правила важат и за пелети – доколку содржат претежно едно од наведените дрва, ќе обезбедат долготрајно и висококвалитетно согорување.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: