ЈАНЕ КИРОВ: Дигиталната трансформација не е наменета само за големите компании – Тоа е инвестиција во иднината која ќе овозможи модерна слика за целото општество!

септември 20, 2022

Дигитализацијата и дигиталната трансформација во моментот е актуелна тема насекаде низ светот. Дигитализацијата како термин за првпат се појавува во 2004 година и се однесува на дејството на конвентирање на текст, слики, видео и аудио во дигитални податоци со помош на компјутерски решенија (софтвер, апликации итн.). Една од последиците на дигитализацијата е токму „дигиталната трансформација“.

Дигитализацијата и дигиталната трансформација се блиски по значење, но сепак од суштинско значење е да се разбере дека постојат фундаментални разлики помеѓу овие два поима:

– ДИГИТАЛИЗАЦИЈАТА Е КОНВЕРЗИЈА НА ИНФОРМАЦИИ ОД МЕДИУМ (ТЕКСТ, СЛИКА, АУДИО, ВИДЕО) ИЛИ ЕЛЕКТРИЧЕН СИГНАЛ ВО ДИГИТАЛНИ ПОДАТОЦИ ШТО ДИГИТАЛНИТЕ ИЛИ КОМПЈУТЕРСКИ УРЕДИ МОЖАТ ДА ГИ ОБРАБОТУВААТ.

– ДИГИТАЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЈА СЕ ОДНЕСУВА НА ПРОМЕНИТЕ ПОВРЗАНИ СО ИНТЕГРАЦИЈАТА НА ДИГИТАЛНАТА ТЕХНОЛОГИЈА ВО СИТЕ АСПЕКИ НА ЧОВЕЧКОТО ОПШТЕСТВО. УПОТРЕБАТА НА ОВОЈ ТЕРМИН ДАТИРА ОД 2014 ГОДИНА.

Јасно е дека денеска сите дигитални технологии се користат за да се зголеми ефикасноста на општеството, здруженијата, политичката моќ па дури и за подобрување на животниот стандард. Дигитализацијата ги зафати сите области, без исклучок. Ова дури го доведе во прашање постоењето на одредени професии со тоа што дојде и до „уберизација“.

Дигитализацијата ја вклучува најмногу употребата на паметниот телефон како работна алатка:

Дигитализацијата настана околу 2000 година со појавата на компјутерот и интернетот. Тогаш овој феномен значително се забрза во 2007 година со појавувањето на паметниот телефон. Паметниот телефон го концентрира сето она што ни го донесе дигиталната технологија: дигитализација со звук, слики со текст, складирање и сл. Денес, повеќето современи научници се согласуваат дека повеќе од 50 проценти од нашата комуникација оди директно преку интернет (e-mail, WhatsApp, Slack, Face time). Паметниот телефон стана суштинска поддршка за дигитализација. Затоа е од суштинско значење да го интегрирате во вашата дигитална трансформација со тоа што ќе го направите вистинска работна алатка.

Без разлика каде сте, паметниот телефон ви овозможува брзо и лесно да пренесувате, гледате, снимате, споделувате и комуницирате информации.

Зошто треба да го дигитализирате вашиот бизнис?

Премногу мали и средни претпријатија и средни бизниси се’ уште избираат да работат со постар софтвер како Excel. Иако се практични и незаменливи, некои од овие софтвери веќе не се тежината на современите апликации. Денес е од суштинско значење да се инвестира во современи алатки кои овозможуваат дигитална трансформација на една компанија. Дигитализацијата не е наменета само за големите компании.

Тоа е инвестиција во иднината која ви овозможува:

– Модерна слика за вашиот бизнис. Современите компании секогаш имаат подобар имиџ и иновативен дух (пр.: Tesla, Google).

– Произведувате понуди и услуги прилагодени за да ги задржите вашите клиенти.

– Автоматизирате голем број деловни процеси. Ова има непосреден ефект на зголемување на вашата продуктивност и подобрување на вашата маржа.

– Собирате и обработувате голема количина на податоци.

– Ги подобрувате условите на вашите вработени.

– Ја подобрувате комуникацијата на вашата професија со друга професија.

Дигитализацијата не секогаш вклучува имплементација на скап софтвер. Има мноштво поевтини апликации кои можат да ви помогнат да заштедите значително време но и средства. Една од нив на пример е Kizeo Forms.

Дигиталната трансформација е следната голема промена во светот. Направете го првиот чекор што е можно побргу.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: