И ОВАА ГОДИНА СТРУМИЦА СЕ РАЗБУДИ СО ПОРАКАТА НА ПЕТТЕ СТРУМИЧКИ СТУДЕНТИ ПОРАДИ КОЈА БЕА ЗАТВОРЕНИ: ДА ЖИВЕЕ ДУХОТ НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ!

август 13, 2021

Убиени на денешен ден, на свиреп и фашистички начин. Струмица и оваа година се разбуди со летки на кои е испишана пораката на Петте струмички студенти – Да живее духот на Гоце Делчев. На 1 мај во 1946 година, младите момчиња од Струмица со иста порака фрлале летки низ струмичките улици и ден потоа, тогашниот комунистички режим на Јосип Броз Тито, започнал со масовно апсење. Вечна слава на македонските јунаци!

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: