strumica denes logo

Гравот е врвна суперхрана

Автор:

Датум:

август 30, 2023

Автор:

Датум:

август 30, 2023

Студија финансирана од Светската здравствена организација покажа дека само 20 грама од оваа намирница дневно го намалуваат ризикот од смрт за околу осум проценти. Гравот е врвна суперхрана! Во просек, се состои од 21 отсто протеини, 77 отсто сложени јаглехидрати (оние што обезбедуваат бавна и стабилна енергија, наместо скокот што го добивате од рафинираните јаглехидрати како белото брашно) и само неколку отсто масти. Исто така е одличен извор на влакна. Релативно е евтин, а сепак разновиден, има различна текстура и содржи повеќе хранливи материи по грам од која било друга намирница.

Исхраната на луѓето во т.н. сини зони често се поврзува со консумирање растителна храна богата со хранливи материи, а гравот зазема важно место во оваа исхрана. Сините зони се региони низ светот во кои луѓето живеат подолг и поздрав живот, а нивната исхрана се карактеризира со изобилство на целосна храна, ограничена преработена храна и силен акцент на состојките од растително потекло.

Гравот е одличен извор на растителни протеини, што го прави незаменлив дел од исхраната во сината зона. Протеините се од витално значење за одржување на мускулната маса, за поправка на ткивото и за поддршка на целокупните телесни функции. За разлика од животинските протеини, гравот има голем број придобивки, како што се ниска содржина на заситени масти и холестерол, што придонесува за здравјето на срцето и го намалува ризикот од хронични заболувања.

Влакната се уште еден клучен елемент што го прави гравот камен-темелник на исхраната во сината зона. Храната богата со растителни влакна е поврзана со многу здравствени придобивки, вклучувајќи подобрено варење, контрола на тежината и намалено ниво на холестерол. Гравот е богат со растворливи и нерастворливи влакна, кои помагаат во одржувањето здрава цревна флора и поттикнуваат редовно празнење на дебелото црево. Оваа содржина на влакна исто така помага во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, намалувајќи го ризикот од дијабетес тип 2.