(ФОТО) Македонија се засили – пристигнуваат новите оклопни возила

јули 23, 2022

Армијата на Република Македонија по подолго време за потребите на воените сили конечно го доби првиот контигент од лесните оклопни возила 6 ЈЛТВ од американско потекло.

Како што на Фејсбук објави министерката за одбрана Славјанка Петровска денеска на пристаништето во Солун, Република Грција, пристигна првата испорака од лесни оклопни возила во рамките на проектот „Набавка на лесни оклопни возила на тркала“.

„Оваа испорака претставува сериозен исчекор во процесот на модернизација и опремување на Армијата согласно НАТО стандардите и ќе бидат поддршка на Лесната пешадиска баталјонска група во Штип, која воедно е нашата НАТО единица – напиша министерката Петровска на Фејсбук.

Проектот „Набавка на лесни оклопни возила на тркала“ е започнат во 2019 година со склучување на Договори помеѓу Владите на Република Македонија и САД, а до крајот на годината очекувсме да пристигнат уште 27 вакви возила.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ