ДЕН ПРЕД УБИСТВОТО НА ПЕТТЕ СТРУМИЧКИ СТУДЕНТИ: НА ЗАБАВА ВО КУЌАТА НА ЈАРМОВ ЈА ПЕЕЛЕ – КАКО ШТО Е ТАА ЧАША ПОЛНА СО ВИНО!

август 12, 2021

Утре се одбележува годишнина од убиството на петте струмички студенти, кои се ликвидирани на Беласица во 1951 година.

Струмица Денес денеска и утре ќе објави повеќе текстови за да потсети на времињата кои изминале, кои останале зад нас со прозба: Боже, да не се повтори!

За нас кои во 21 век веќе го живееме нивниот сон за независна, демократска Македонија, определена кон современите текови останува да го продолжиме патриотските идеи кои тие како интелектуалци го антиципирале.

За истата идеја во исто време во затвор биле и Ченто, Брашнаров, Шатев. Останува прашањето не кои се оние што ги затварале и убиле сите овие жртви туку кои тие како интелектуалци го антиципирале. За истата идеја во исто време во затвор биле и Ченто, Брашнаров, Шатев.

Останува прашањето не толку кои се оние што ги затварале и убиле, зашто тие се познати, туку дали чесното дело за Македонија ќе ги победи поделбите и братоубиството.

На денешен ден, според сведоштвотo, вечерта во куќата на Јармов, каде гостин бил Костуранов, се собрале и Белев, Топчев, Пецев и други и се одржува ноќна вечеринка на која се пеат патриотски песни. Една од песните како што раскажуват очевидци била: Како што е таа чаша полна со вино која се пеела најгласно.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: