strumica denes logo

Apple подготвува екрани кои самите се поправаат!

Автор:

Датум:

мај 27, 2024

Автор:

Датум:

мај 27, 2024

Кога станува збор за уреди со флексибилни екрани на преклоп, Apple не сака да брза.
Иако компанијата има планови за ваков тип уреди, нивното претставување не треба да се очекува неколку години, а дури и кога ќе се појават, прашање е за кој уред ќе се работи.

Претходно беше споменато дека Apple планира iPad или дури и Mac со флексибилен екран, но ќе биде откриено какви се всушност нивните планови, бидејќи секако нема официјални информации.

Сепак, оваа недела се појавија информации за патент поднесен од Apple, кој се однесува на флексибилни екрани, а според ова, би можеле да претстават уред со „самообновувачки флексибилен екран“.

На таквите екрани, гребнатини и други помали вдлабнатини треба „сами ќе се поправат“, без потреба да се носи уредот на поправка.

Самиот патент не се однесува на некој конкретен уред, туку нагласува како таквите екрани би можеле да се користат во телефони, таблети, компјутери, монитори и преносни уреди. Овој материјал може да го покрие само делот каде што се свиткува екранот или целиот екран.

Интересно е што екранот би можел да „заздрави“ без никаква потреба од никаква акција од корисникот или надворешна интервенција.

Исто така, корисниците би можеле однапред да го одредат редоследот по кој ќе се поправа екранот, односно да се активира самолекувањето при полнење на уредот, без разлика дали се работи за безжично полнење или кога се користи кабел.

Секако, самата пријава за патент не значи дека компанијата всушност ќе претстави таков материјал, односно уреди на кои екраните ќе можат сами да се обновуваат.

Од друга страна, добро е да се знае во кој правец размислуваат дизајнерите на Apple, а сепак постои можност еден ден во иднина да имаме достапни уреди за кои нема да се грижиме ако ги испуштиме и екранот се оштети.