АНКЕТА: Што мислат Струмичани на ден пред истекот на старите документи?

февруари 12, 2024

Денеска е последниот ден кога граѓаните на Република Северна Македонија можат да ја напуштат државата со непроменети лични документи, бидејќи од полноќ престануваат да важат документите со името Република Македонија.

Пораката за потсетување од Министерството за внатрешни работи на Северна Македонија е во врска со веќе усвоените законски измени поради Договорот од Преспа со Грција, според кои во рок од пет години мора да се добијат пасоши, возачки дозволи, регистарски таблички на автомобили и лични карти, заменети со оние во кои е внесено новото име на државата Република Северна Македонија.

Министерството за внатрешни работи апелира до граѓаните на кои се испишани патните исправи со Република Македонија да не се обидуваат да ја напуштат државата, но информира дека „граѓаните со двојно државјанство ќе можат да да ги користи патните исправи на другата земја“, како и дека „ќе биде примен секој граѓанин на Република Северна Македонија кој ќе пристигне на граничен премин за да влезе во земјата, без оглед на патниот документ со кој доаѓа“, наведува Министерството за внатрешни работи.

Што се однесува до личните карти, Министерството потсетува дека на територијата на државата тие ќе продолжат да важат и по 13 февруари, без разлика дали го носат името Република Македонија или Република Северна Македонија и при влез во земјите со кои Македонија има билатерални односи, патните договори со лична карта, нема да бидат вратени од граничната полиција на Северна Македонија доколку имаат лична карта со името Република Македонија. Но, МВР не може да гарантира дека ќе бидат прифатени од други држави.

Министерството за внатрешни работи апелира до граѓаните на државата да не управуваат возила доколку немаат важечка возачка дозвола со името Република Северна Македонија, бидејќи „ќе мора да ги сносат последиците од штетите во случај на сообраќајна несреќа“.

За оние кои не ги смениле регистарските таблички на автомобилите, на пунктовите за технички преглед се достапни бесплатни налепници НМК, а инспектор од пунктот за технички преглед ќе ги залепи налепниците на нивните регистарски таблички, информираат од Министерството за внатрешни работи.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: