Perdormire
Струмица

ГРАДИНА: Куклишани се еден од највредниот и најработлив народ во нашата држава, за жените од село Куклиш велат дека се дури и посилни и од мажите!

Home

Куклиш е село во Општина Струмица, во околината на градот Струмица. Куклиш се наоѓа во Струмичко Поле, во југоисточниот дел на Република Македонија.

Од најблискиот град Струмица е оддалечен 4 километри.

Надморската височина во селото е 250 метри, а површината на селото изнесува 2198 ha.

Селото граничи со Градско Балдовци, Свидовица, Три Води, Дорломбос, Орманли, Сачево, Струмица.

Претежно занимање на населението е земјоделие. Обработливото земјиште во селото зафаќа површина од 600 ha. Селото е најголемо село во Општина Струмица, но и едно од најголемите села во Струмичко Поле.

Се смета дека куклишаните се еден од највредниот и најработлив народ во нашата држава. За жените од село Куклиш велат дека се дури и посилни и од мажите. Погледнете како изгледа рано градинарскиот центар во село Куклиш.

Целосната објава може да ја погледнете со кликнување на следниот ЛИНК

Извор: GRADINA.MK

Фото: Ерсан Максимовски