strumica denes logo

ЈУЖНА КОРЕЈА САКА ДА СЛЕТА НА МАРС ДО 2045 ГОДИНА!

Автор:

Датум:

јуни 4, 2024

Автор:

Датум:

јуни 4, 2024

Spaceship orbiting planet Earth, exploring outer space with advanced technology generated by artificial intelligence SSUCv3H4sIAAAAAAAACoRSy27CMBC8V+o/RD4TFWwghJ/ogSPqwa8kLo6NbIcKIf696zhGvlS9ZWd2Z2fWeby/VRVi1CuOjtUjVlArrScfHA3KGoA3qwV30gjpAFln5ObIfl0CVJUDUqhgnaK6bGE08MHQUQJoJq0j/JxJ5AMNk5c+elkgToPsQSOBL4lk+JzqKhMzCRNAoU/2LXnwaFVQfmKRQhlKO/4QOKne+I/TfWRW/yOTPr5eR+il4fc5RBHOSS1pCndOrejyE6Qby7h0EsoWSW+WU9h+rEihdHWKK9MXYzYM88PkMW4nE1y0gLJzpK29Uqbj2TvQlBkfqPfQLjJeLOLwG9ix2GNsmAMsqkjA68RyQwg+tM2+2WGM222DydKQXnRQoDPbyUJQ84sSZXQVHaCmZfLQrXe17Aipt5uurRkRTb3jkmwpw5iJPRz++QsAAP//AwDY1eXLugIAAA==

Јужна Кореја планира да слета на Марс до 2045 година, а за тоа ќе потроши околу 67 милијарди евра, објави претседателот Јун Сук Јеол по повод лансирањето на првата вселенска агенција.

Агенцијата КАСА ќе ја води „вселенската економија“ на земјата, а стотици компании ќе работат на „катапултирање“ на Јужна Кореја меѓу светските лидери во вселенските патувања, тврди Јун.

– КАСА ќе доведе до нова вселенска ера со ангажирање експерти, поддршка на системот на вселенската индустрија и поттикнување предизвикувачки и иновативни истражувања и развој – изјави тој.

Сеул сака првото слетување на Месечината да биде во 2032 година. Јужна Кореја стана седмата земја во светот што поседува технологија за лансирање ракети и сателити. Минатата година ја лансира ракетата „Нури“, која носеше комерцијален сателит во вселената.

Јужна Кореја планира уште најмалку три лансирања до 2027 година и сака да лансира и воени сателити. Најавата на Јун е показател за зголемените напори за вселенски програми од практични причини, како што се усовршување на ракетната технологија или зајакнување на националната гордост.