Грчка политика: Струмица кантон на Бугарија!

февруари 25, 2019

Според анализа на Нова Македонија од 2010 година, Слободан Милошевиќ во почетокот на деведесетите години на грчкото раководство му предложил дестабилизација и кантонизација на Македонија. Според тој план Струмица би била кантон со 300.000 жители во рамките на Бугарија со главен град Струмица. Ваквата карта ја исцртале повеќе балкански соработници и според неа Струмица би се граничела со кантон Јужна Србија и Кантон Монастир. Авторот анализира дека ова може да објасни редица случувања на политички и стопански план во и околу Македонија во последните децении. Иако според составот на грчкото политичко миље впечатокот е дека грчката политика е еден вид семејно наследство, изминативе години на одлучно справување со различни кризи ја охрабрија Македонија и ваквите планови стануват нереални.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: