Perdormire
Здравје

ВЛАДАТА ПОБАРА УШТЕ 30 ДЕНА ВОНРЕДНА СОСТОЈБА, ПЕНДАРОВСКИ ЌЕ ОДЛУЧИ ЗА БАРАЊЕТО!

Home

Почна седницата на Советот за безбедност, на која се разговара за евентуално трето продолжување на вонредната состојба поради коронакризата. Предлогот за трето продолжување на вонредната состојба, која истекува утре, до Советот го доставува Владата, а таа претходно денеска излезе со став дека ќе бара од претседателот Стево Пендаровски нови 30 дена вонредна состојба.

– Владата на Република Македонија на денешната 53-та седница донесе заклучок да достави предлог до Претседателот на Република Северна Македонија со извештај за досега преземените активности од државните институции, со кој се аргументира дека за успешно справување со коронавирусот во државата потребна е вонредна состојба и во наредните 30 дена, е дел од заклучоците од денешната 53-та владина седница.

Министерот Венко Филипче вчера најави дека ќе биде побарано продолжување на вонредната состојба, но не прецизираше дали ќе се бараат нови 30 денови или помалку.

– Потребно ни е да се продолжи вонредната состојба затоа што дел од мерките важат само за време на вонредна состојба. Многу е битно тие да важат и натаму. Многу е битно да имаме инструменти во рацете да работиме со овие механизми, во однос на рестрикција на движење, уредбите кои важат и така натаму. Потребни ни се инструменти со кои препораките на Комисијата за заразни болести ќе можат да се имплементираат преку Владата, рече Филипче.

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски оцени дека доколку не се одржат избори во првиот можен рок, ќе треба вештачки да ја продолжуваме вонредната состојба за да имаме функционален систем.

– Ние сме одговорна власт, ако ова трае предолго, ако немаме ние никаков механизам за контрола, тоа е навистина опасно и за демократијата и не е добро од аспект на бизнисот, посочи Манчевски.

Вонредната состојба поради коронавирусот првично беше прогласена на 18 март, по што беше донесена уште една одлука за нови 30 дена, ќе заврши в сабота. Двете одлуки на претседателот Пендаровски за прогласување вонредна состојба останаа непотврдени од Собранието, поради тоа што тоа беше распуштено.