Home

Perdormire
Здравје

УБАВИ ВЕСТИ: ЕПИДЕМИЈАТА Е ПОД КОНТРОЛА, НЕ ОЧЕКУВА СТАБИЛЕН ПЕРИОД ВО ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ!

Home

🔹 Репродуктивниот број (R0) е помал од 1. Ова значи дека статистички 1 пациент заразува помалку од 1 пациент.

🔹 Здравствениот систем има капацитет да се справи со повторно појавување на нови случаи со КОВИД-19.

🔹 80% од случаите со КОВИД-19 имаат епидемиолошка поврзаност, што значи дека значително е намален бројот на нови кластери.

Согласно параметрите на Светската здравствена организација епидемијата е под контрола и може да очекуваме стабилен период во летните месеци.