strumica denes logo

ПЕНДАРОВСКИ: Советот за безбеднocт во четврток ќе одлучува за продолжување на вонpeдната состојба!

Автор:

Датум:

април 14, 2020

Категории:

Здравје

Автор:

Датум:

април 14, 2020

Категории:

Здравје

-Шансите се извесни и големи да се прогласат нови 30 дена вонредна состојба бидејќи внатрешните состојби кои не ескалираат но не се значително редуцирани се уште побаруваат ваков тип ангажман од сите надлежни иснтитуции и ваков тип на состојба.

Првпат вонредна состојба прогласивме во 30 години независна држава меѓутоа првпат и во светот се случуваат некои работи поврзани со пандемија на вирусот.

Така, ако денес ги имам тие информации што се од надлежните институции, ако денес ме прашувате за одлука таа ќе биде во насока да се прогласат нови 30 денови, истакна претседателот Стево Пендаровски од Тетово.

Тој ги посети армиските единици во касарната „Кузман Јосифовски Питу“ во Тетово, како и локалниот кризен штаб во општина Тетово.

-Главна работа е како да направиме подобра синхронизација меѓу локалната самоуправа и Армијата чии припадници се вклучени во посебни задачи во услови на кризна состојба како во Дебар и Центар Жупа каде деескализира сосотојбата.

Припадниците на Армијата кои беа на влезовите се повлечени на други локации.

Освен тоа учествуваат во поддршка на МВР во дистрибуција на храна и лекови до загрозени, специјални единици во дезинфекција со оглед на ресурсите кои ги имаат дадени на општинските власти, истакна Пендаровски