Струмичка статистика: Најинтересните бројки за нашиот град

јануари 24, 2019

 

  • Во Струмица има вкупно 18 аптеки.
  • На локално ниво функционираат 14 туристички агенции.
  • Можете да вечерате во вкупно 20 ресторани, а да пиете кафе во вкупно 13 кафулиња.
  • Во околината на Струмица има вкупно 72 села, со чие население Општината брои 150 000 жители.
  • 90,84% од населението во Струмица се Македонци, а 7,48% се Турци.
  • Покрај македонскиот, во градот се зборуваат уште 6 други јазика – турски, бошњачки, ромски, албански, влашки и српски.
  • Според пописот од 2002 година, како православни христијани се изјасниле 85,63% од вкупното население, 3035 луѓе се со муслиманска вероисповед, 1443 се католици, а  81 протестанти.
  • Во 1948 година, Струмица имала само 10 илјади жители.
  • Струмица е збратимена со 5 други градови – Пијаченца (Италија), Рејкјавик (Исланд) ,  Копер (Словенија), Грујец (Полска), Електростаљ (Русија).
Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: