Маск: ChatGPT покажува дека вештачката интелигенција е опасност за цивилизацијата

февруари 25, 2023

Шефот на Tesla, SpaceX и Twitter зборуваше за вештачката интелигенција откако беше прашан како гледа развој на технологијата за 10 години.

Милијардерот Илон Маск, ко-основач на OpenAI, компанијата зад ChatGPT, вели дека ChatGPT покажува дека вештачката интелигенција напреднала неверојатно. „Тоа е нешто за кое сите треба да бидеме загрижени“, рече Маск.

„Една од најголемите закани за иднината на цивилизацијата е вештачката интелигенција“, им рече Маск на присутните на самитот на светските влади во Дубаи, кратко откако го спомна развојот на ChatGPT, пишува CNBC.

„Можностите се големи, но има и голема опасност“

Маск изјави дека можностите на вештачката интелигенција се големи и дека тоа е позитивно, но и дека со напредокот на вештачката интелигенција доаѓа и голема опасност.

Шефот на Tesla, SpaceX и Twitter зборуваше за вештачката интелигенција откако беше прашан како гледа на развојот на технологијата за 10 години.

Маск е ко-основач на OpenAI, американски стартап кој го разви ChatGPT – алатка за вештачка интелигенција која одговара на прашања на корисниците како човек. ChatGPT е напредна форма на вештачка интелигенција, напојувана од моделот на големи јазици GPT-3. Програмиран е да го разбира човечкиот јазик и да генерира одговори врз основа на огромни количини на податоци.

„ChatGPT илустрираше како напреднала вештачката интелигенција“

Маск вели дека ChatGPT им илустрирал на луѓето колку напреднала вештачката интелигенција. „AI напредува веќе некое време, едноставно немаше кориснички интерфејс што е достапен за повеќето луѓе“, коментира милијардерот.

„Иако автомобилите, авионите и лековите треба да се придржуваат до регулаторните безбедносни стандарди, вештачката интелигенција сè уште нема правила или прописи за да го држи под контрола нејзиниот развој. Мислам дека треба да ја регулираме безбедноста на вештачката интелигенција. Мислам дека тоа е всушност поголем ризик за општеството од автомобилите, авионите или лековите. Регулативите може малку да ја забават вештачката интелигенција, но мислам дека тоа би било добро“, рече Маск.

„Вештачката интелигенција е многу поопасна од нуклеарните боеви глави“

Маск долго време предупредува на опасностите од неограничениот развој на вештачката интелигенција. Тој еднаш рече дека вештачката интелигенција е многу поопасна од нуклеарните боеви глави.

Неговите зборови имаат поголема тежина денес бидејќи подемот на ChatGPT се заканува да го наруши пазарот на труд бидејќи може да пишува напредно како човек. Маск се повлече од одборот на директори на OpenAI во 2018 година и повеќе не поседува удел во компанијата.

„Таа првично беше создадена како непрофитна организација со отворен код. Сега е затворена, таму е за профит. Немам отворен удел во OpenAI, ниту сум во одборот, ниту го контролирам на кој било начин“, рече Маск.

Маск рече дека неговата причина за основање на OpenAI е тоа што Google не посветува доволно внимание на безбедноста на вештачката интелигенција.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: