Владата ќе дава до милион евра за иселениците кои ќе инвестираат во Македонија, најави министерот Бектеши

мај 20, 2023

Секоја инвестиција на иселеник во Македонија ќе биде поддржана до 1 милион евра неповратни средства од Владата, со цел да се вратат во својата земја, изјави денеска министерот за економија, Крешник Бектеши, на свеченото отворање на фабриката за производство на бакарни жици и цевки на компанијата Мултипарк Изаири во Камењане, општина Боговиње.

Полошкиот регион и општините кои гравитираат во овој регион се поддржани со повеќе од 60 отсто од истата инвестиција доколку тоа се случи во кој било друг регион, почнувајќи од регионот на градот Скопје, како најразвиен регион, соопштија од Министерството за економија.

Бектеши истакна дека за привлекување странски инвестиции, не само од компании кои имаат странска сопственост, туку и од нашите сонародници кои живеат во странство, со најновите законски измени, секоја инвестиција што ќе се случи во Македонија од кој било иселеник што работел и делувал. во дијаспората претходните 5 години ќе се поддржат со дополнителни 15 отсто кои припаѓаат на странска компанија која не е во сопственост на граѓанин или сонародник.

„Ние како Влада ќе ѝ дадеме приоритет на оваа компанија, да ја земеме како пример кој треба да го следат оние кои можат да го направат истото. Му посакувам успех на Мултипарк Изаири и да не застанеме тука, туку да ги развиваме постоечките капацитети за што ќе ја имаат нашата поддршка секогаш”, рече Бектеши.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: