Конфликтот помеѓу Израел и Хамас ја зголеми и цената на златото

октомври 12, 2023

Конфликтот помеѓу Израел и Хамас ја зголеми политичката несигурноста на Блиски Исток и ја зголеми цената на златото.

Цената на унца злато денеска се зголеми за еден процент цена и се тргуваше за 1.850,70 долари, што е највисоко ниво за една недела.

Кај фјучерсите на американскиот пазар, унца злато се тргуваше по 1,1 отсто повисока цена односно за 1.865,10 долари.

Централната банка на Израел денеска објави дека ќе продаде девизи во вредност од 30 милијарди долари на отворен пазар за да го стабилизира курсот на шекелот за време на вооружениот конфликт со Хамас.

Израелската Централна банка најави и дека ќе обезбеди ликвидност преку СВАП (SWAP) инструментите во износ до 15 милијарди долари.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна: