Кое греење е поисплатливо – на пелети или на дрва?

октомври 10, 2023

Со почетокот на грејната сезона, многу домаќинства се соочуваат со дилемата какво греење да изберат во текот на зимата: на пелети или на дрва.

Според некои истражувања, греењето на дрва е финансиски најисплатливо, но исто така бара повеќе труд и одржување. Греењето на пелети, пак, е почисто и поудобно, но и поскапо.

За да направиме споредба помеѓу овие две видови греење, ќе ги земеме во предвид следниве параметри: просечна квадратура на стан или куќа од 60 метри квадратни, должина на грејната сезона од шест месеци и просечни цени на енергенсите, дрва, јаглен и пелети.

Цените на дрвата во моментов се движат од 4.000 до 7.000 денари за кубик, во зависност од видот и квалитетот. Цените на пелетите се од 18.000 до 22.000 денари за тон, а цените на јагленот се од 15.000 до 20.000 денари за тон.

Според искуствата на корисниците, за стан од 60 метри квадратни потребни се околу шест кубици дрва за цела зима, што излегува околу 48.000 денари или 8.000 денари месечно. За истата квадратура потребни се околу два тони пелети за целата зима, што излегува околу 72.000 денари или 12.000 денари месечно.

Од ова можеме да заклучиме дека греењето на дрва е поевтино од греењето на пелети за околу 4.000 денари месечно или 24.000 денари годишно. Но, треба да имаме предвид и други фактори, како што се:

Достапноста и квалитетот на огревот: не секогаш е лесно да се најдат добри дрва или пелети во близина, а некогаш треба да се платат и трошоци за транспорт и складирање.

Удобноста и чистотата: греењето на пелети е поудобно и почисто, бидејќи не бара често ложење и чистење на печката, а има и автоматско регулирање на температурата. Греењето на дрва, пак, бара повеќе труд во вид на цепење на дрвата, редење и складирање, а исто така произведува повеќе чад и ја загадува околината.

Еколошката свест: греењето на пелети е поеколошко од греењето на дрва, бидејќи пелетите се произведуваат од обновливи извори на енергија, како што се отпад од дрвоиндустријата, и имаат помалку емисии на штетни гасови. Греењето на дрва, пак, може да придонесе за сеча на шуми и загадување на воздухот.

Еден од скопјаните кој се грее на пелети е Бобан Митровски, кој живее во стан од 60 метри квадратни во населбата Аеродром. Тој вели дека пред две години решил да ја замени својата стара печка на дрва со нова печка на пелети.

„Сметав дека е почисто и поудобно, а и не морам да се занимавам со набавка и складирање на дрва. Плус, мислев дека ќе заштедам пари, бидејќи чув дека пелетите се поевтини од дрвата”, вели Бобан.

Но, тој признава дека сега не е целосно задоволен од својот избор.

„Се покажа дека пелетите се поскапи од дрвата, а и не греат толку добро. Морам да купувам повеќе пелети за да ја задржам температурата која ми одговара. Плус, печката на пелети често се расипува и бара сервисирање. Не ми се погоди. Сега размислувам да се вратам на печка на дрва”, вели Бобан.

Ова е само еден пример од многуте скопјани кои се соочуваат со предизвикот да изберат подобро греење за своите домови. Сè зависи од тоа што им е најважно: цената, удобноста или екологијата.

Споделете ја оваа вест доколку ви се допадна:

НАЈНОВИ ВЕСТИ