Home

Perdormire
Празници

Среќен именден Марко: Денеска се слави овој Свeти апостол и евангелист

Home

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 25 април.

Денеска е Св. апостол и евангелист Марко.

Марко е еден од 70-те Христови апостоли. Евреин по потекло, а припа|ал на левитскиот (свештенички) сталеж. Тој е писател на едно од четирите евангелија. Лично не бил присутен на настаните што ги опишува, туку ги дознал од апостолот Петар.

Со последниов бил многу близок. Свети Марко во почетокот на апостолската проповед одел заедно со апостолите Петар и Павле, а подоцна заминува за Александрија.

Така, тој е прв проповедник на христијанството во Египет и прв александриски епископ. Околу 67-мата година го нао|аме во Рим заедно со свети Петар и Павле, пред нивната маченичка смрт, а потоа тој пак се враќа во Египет.

И самиот пострадал маченички од локалните пагани. Неговите мошти биле положени во од него подигнатата александриска црква, а подоцна (827-мата година) биле пренесени во Венеција.