strumica denes logo

„Ми фали за Велигден јас да си дојдам, ми фали да сум дома“-стихови кои денес болат многумина

Автор:

Датум:

април 28, 2019

Категории:

Празници

Автор:

Датум:

април 28, 2019

Категории:

Празници

Велигден е најголемиот празник кој го слави нашиот народ. Симболот за Велигден се семејните собири, трпезата во домот, дружбата со најблиските.

Денес многумина Македонци кои живеат надвор од границите чувствуваат болка поради далечината.

Песната „Километри“ на Влатко Лозаноски говори токму за овие емоции.

„Ми фали, тој мирис,

на јоргован, ми фали, фали,

ми фали, тој мирис, мене душа да ми гали,

ми фали за Велигден јас да си дојдам,

ми фали да сум дома“…