strumica denes logo

Денеска се празнува Свети Артемон, епископ Селевкиски, лекарот на човечките души и тела!

Автор:

Датум:

април 6, 2019

Категории:

Празници

Автор:

Датум:

април 6, 2019

Категории:

Празници

Роден и воспитан во Селевкија. Кога светиот апостол Павле дојде во тој град, го сретна Артемон, уште повеќе го утврди во верата во Христа и го постави за епископ на Селевкија. Артемон управуваше со словесното стадо Христово со љубов и со ревност, беше лекар на човечките души и тела и во вечноста се пресели во длабока старост.