strumica denes logo

Денеска го празнуваме Свети Јован, епископ Готски!

Автор:

Датум:

мај 31, 2019

Категории:

Празници

Автор:

Датум:

мај 31, 2019

Категории:

Празници

Беше епископ во Грузија, но кога тамошниот татарски каган почна да ги мачи христијаните, тој се оддалечи на четири години меѓу Готите во Бесарабија. (Готската епархија е образувана во времето на царот Константин Велики.) Штом слушна за смртта на каганот, се врати на својата служба и раководеше со својата паства ревносно и богоугодно. Пред смртта рече: „По четириесет дена ќе одам да се судам со каганот“. И така беше. Четириесеттиот ден се престави и отиде кај Господа. Се упокои мирно, во 8 век.